Daganat szűrővizsgálatok

  NŐI SZŰKÍTETT CSOMAG
  NŐI BŐVÍTETT CSOMAG
  FÉRFI SZŰKÍTETT CSOMAG
  FÉRFI BŐVÍTETT CSOMAG

>>> Érdekli a vizsgálat? Kérjen időpontot, tekintse meg árlistánkat! <<<

A vérből meghatározható tumormarkerek segítenek a jó és rosszindulatú kórképek elkülönítésében. Magas tumormarker érték esetén a rosszindulatú betegség valószínűsége jelentős, de akkor sem 100%. Találkoztunk már extrém magas, 400 feletti CA 125 értékkel is jóindulatú nőgyógyászati kórképnél, például endometriózisnál. A vizsgálatot akkreditált laboratóriumban végzik. A mintavétel egy alig 5 perces vérvétellel jár, az eredményt pár napon belül a legegyszerűbb módon, e-mailben küldjük ki a megadott e-mail címre, ezzel is elkerülve a további, felesleges sorban állást és várakozást.

Hangsúlyozzuk, hogy a tumormarkerek korlátozottan alkalmasak szűrővizsgálatként a rák korai stádiumában. Fenti korlátok miatt, kiadott leletünkön is az elvégzett vizsgálatok eredményét közöljük csupán, negatív eredmény esetén sem zárható ki teljes bizonyossággal rosszindulatú folyamat jelenléte a szervezetben.
A tumormarkerek alkalmasak még igazolt daganatos betegek kezelése során a betegség állapotának meghatározásához. Folyamatosan emelkedő tumormarker szint rosszabbodást, azaz a daganatos betegség előrehaladtát jelzi. Változatlan vagy csökkenő tumormarker szint a betegség gyógyulását és az eredményes kezelést jelezheti.
Nem lehet elégszer hangsúlyozni a tényt, hogy egy-egy daganatos elváltozás korai észlelése és a korai szakaszban adott orvosi kezelés jelentősen megnöveli a túlélési esélyeket. Számos szűrővizsgálat során kimutatható bármilyen nemű elváltozás az emberi szervezetben, erre lehet alkalmas a tumormarker vizsgálat is.

Azt sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy 45 éves kor felett rendszeresen vegyenek részt a szervezett és elérhető szűrővizsgálatokon, végezzenek rendszeresen önvizsgálatot.

TUMORMARKEREK

AFP - májrák

Az AFP egy fehérje, amelyet a magzati szövet (főleg a máj) és egyes daganatok termelnek. Megnövekedett mennyiségű AFP a betegek nagy többségénél a májrák egy típusánál, a hepatocelluláris carcinománál jelenik meg. Ugyanez figyelhető meg egyes here. illetve petefészekrákos beteg esetében is.
Az AFP több változatban fordul elő. Hagyományosan, amikor az orvos AFP vizsgálatot kér, az AFP totál koncentrációjára kíváncsi. Ez magában foglalja az összes AFP változatot. Ez a leggyakoribb AFP vizsgálat.
Vizsgálati díj: 2.900.- Ft

CA 125 - petefészekrák
A CA-125 egy fehérje, amelyet gyakran megtalálható a petefészekrák sejtjeinek a felszínén, valamint néhány normál szövetben. A fehérjeantigének egyike, amely a különféle daganatok jelenlétével összefüggésbe hozható, de leggyakrabban a petefészekrák esetén pozitív. A CA-125-szint magas lehet más típusú, nem rákos állapotok esetében is, ide sorolva a menstruációt, terhességet és a medencegyulladást is.
Vizsgálati díj: 4.900.- Ft

CA 125+HE 4 - petefészekrák
A jelenleg elérhető legmagasabb specificitású és érzékenységű szérum biomarker kombináció a petefészek térfoglaló folyamatainak (daganat, ciszta, endometriosis) differenciáldiagnosztikájában. A módszer nagyobb pontosságot nyújt a petefészekrák felismerésében, különösen a korai esetekben. Tanulmányok során a korai petefészekrákok 86%-át sikerült a módszerrel felismerni. Alkalmas a kismedencei daganattal rendelkezőknél a petefészekrák kockázatának pontosabb becslésére a műtéti kivizsgálás során.
Vizsgálati díj: 13.900.- Ft

CA 15-3 - emlőrák
A cancer antigén 15-3 (CA 15-3) az emlő sejtjeinek egy normál terméke; egy gén által termelődik, amely gyakran túlexpresszálódik (azaz a test túl sok másolatot készít) a rákos emlődaganatban, amely a CA 15-3 és a kapcsolódó cancer antigén 27.29 fokozott termeléséhez vezet. A rákot nem a CA 15-3 okozza; ez csupán egy olyan fehérje, amely a rákos sejtekben fordul elő. A rákos sejtek által történő szétáramlása során válik hasznossá, mint egy tumormarker a rák folyamatának a követésére.
A CA 15-3 emelkedett a nők kb. 30%-ában, akiknek lokalizált az emlőrákja, és kb. 75%-ában azoknak, akiknek invazív emlőrákjuk van (olyan rák, amely áttétet adott vagy elterjedt más szervekben). A CA 15-3 szintje emelkedett lehet egészséges emberekben is, és olyan egyénekben, akiknek más típusú daganata (pl. vastagbélrák, tüdőrák), vagy betegsége van (pl. cirrhosis, hepatitis). A CA-125 emelkedett lehet az emlő jóindulatú betegsége esetén is.
Vizsgálati díj: 4.900.- Ft

CA 19-9 – hasnyálmirigyrák
A cancer antigén 19-9 (CA 19-9) egy fehérje, amely a sejtek felszínén van. A CA 19-9 nem okozója a ráknak, hanem nagyobb mennyiségben való megjelenése a rák jelenlétére utal.
A CA 19-9 mennyisége a vérben a legtöbb előrehaladott hasnyálmirigyrákos beteg esetében emelkedett, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy más daganatok, állapotok és betegségek (pl. vastagbélrák, tüdőrák, epehólyagrák, epekövesség, hasnyálmirigy-gyulladás, cisztikus fibrosis és májbetegségek) esetén is emelkedhet a szintje. A CA 19-9 kis mennyiségben megtalálható egészséges páciensekben is.
Vizsgálati díj: 4.900.- Ft

CA 72-4 – gyomorrák, petefészekrák
A marker legfontosabb előnye a jóindulatú betegségekben mutatott magas diagnosztikus specificitása (> 95%). Emelkedett szérum CA 72-4 értékek mérhetőek a következő jóindulatú megbetegedésekben: pankreatitisz, májcirrózis, tüdőbetegségek, reumatikus megbetegedések, nőgyógyászati megbetegedések, petefészek jóindulatú betegségei, petefészek ciszták, emlőmegbetegedések, a gyomor-bélrendszer jóindulatú elváltozásai.
Gyomorrák: Diagnosztikus érzékenysége 40-46%. Összefüggés mutatható ki a betegség súlyossága, stádiuma és a mért CA 72-4 emelkedés mértéke között. A műtét előtt mért CA 72-4 értéknek prognosztikai jelentősége van. Sebészeti beavatkozást követően szintje a normál értékre esik vissza, és amennyiben nincs jelen tumorszövet, úgy értéke a normál tartományon belül marad. Recidíva esetén szintje az esetek 70%-ban megemelkedik.
Petefészekrák: Diagnosztikus érzékenysége 47-80%. CA 125 együttes használatával az additív diagnosztikai szenzitivitás 73% az elsődleges diagnózis felállítása tekintetében, ill. 67% a nyomonkövetéses vizsgálatok esetében.
Vizsgálati díj: 2.900.- Ft

CEA – emésztőrendszeri daganat
A CEA egy fehérje, amelyet a fiatal, gyorsan szaporodó sejtek, elsősorban az embrionális- és tumorsejtek termelnek. Az ilyen sejteket nem tartalmazó felnőtt, egészséges személyek vérében általában nem lehet kimutatni a CEA-t. Amikor azonban a fehérje megjelenik egy felnőtt vérében, ez valamilyen gyorsan szaporodó sejtcsoport, daganat jelenlétére utal. A CEA ezért jelezheti a rákot, de ez a jelzés - annak ellenére, hogy az emelkedett CEA érték leginkább a gyomor-bélrendszerben kialakult rákkal kapcsolatos - nem specifikus, azaz nem mutatja meg, hogy milyen rákos folyamat lépett fel. (Emelkedett CEA utalhat akár jóindulatú elváltozásra ia.) A CEA vérszintjének ismerete ezért nem elsősorban a diagnózis elkészítéséhez, hanem az ezt követő terápia hatékonyságának követéséhez hasznos.
Vizsgálati díj: 4.900.- Ft

Chromogranin – endokrin daganatok
A vizsgálat javasolt neuroendokrin tumorok, carcinoid daganatok, phaeochromocítoma, mellékvese carcinoma gyanúja esetén. Negatív 5-HIAA ürítéssel járó carcinoid tumorokban is jól használható. Mintavétel előtt 2 héttel a savszekréciót gátló gyógyszert (PPI) ki kell hagyni!
Vizsgálati díj: 13.900.- Ft

NSE – tüdőrák
A neuron-specifikus enoláz vagy másképpen γ-enoláz magas koncentrációban elsősorban a neuronokban és neuro-endokrin sejtekben, illetve a belőlük kiinduló daganatokban mutathatók ki. Az NSE-mérés leginkább kissejtes tüdőrák és neuroblasztóma esetén a terápia hatékonyságának ellenőrzésére, illetve állapotuk változásának megítélésére használatos.
Vizsgálati díj: 4.900.- Ft

PSA - prosztatarák
A vizsgálat a prosztataspecifikus antigén (PSA) mennyiségét méri a vérben. Eredetileg tumormarkerként a prosztatarák szűrésére és monitorozására fejlesztették ki. A PSA szint nemcsak prosztatarák esetén, hanem prosztatagyulladás vagy jóindulatú prosztata megnagyobbodás esetén is emelkedett lehet. A PSA szint más és más lehet egyes népcsoportoknál is (pl. normál körülmények között is emelkedett az afroamerikaiaknál), és függ az életkortól is, (minden férfinél az életkor előrehaladtával emelkedik a PSA szintje).
A PSA elsősorban a prosztata sejtjei által termelt fehérjemolekula. A vérben két formában fordul elő a PSA: szabad (nem kötött, free-PSA, röviden fPSA), és komplex (fehérjéhez kötött, röviden cPSA) alakban. A leggyakrabban a totál PSA-t mérik, amely a szabad (fPSA) és a komplex (cPSA) összege.
A PSA-vizsgálat nem a rák diagnosztizálására szolgál. Az arany standard a prosztatarák azonosítására még mindig a prosztatabiopszia, azaz a prosztataszövetből nyert kis minta összegyűjtése után a kóros sejtek azonosítása mikroszkóp alatt. A totál PSA meghatározása és a rektális vizsgálat (ujjal történő tapintás) együtt segít eldönteni a prosztatabioszia szükségességét. E vizsgálatoknak az a célja, hogy minimalizáljuk a szükségtelen biopsziák számát, és kimutassuk a klinikailag jelentős prosztatarákot addig, amíg még a rák csak a prosztatára korlátozódik. A klinikailag jelentős kifejezés fontos, mivel a prosztatarák az életkor előrehaladtával viszonylag egyre gyakoribbá válik, azonban sok esetben csak nagyon lassú növekedés tapasztalható, amely nem igényel beavatkozást. A feladat az, hogy az orvos egyértelműen kimutassa a prosztatarákot, ha az kialakulóban van, és agresszíven nő, esetleg metasztatizál (szétszóródik a test egyéb részeibe), és megkülönböztesse a lassan növő esetektől, amikor a szervezet még nincs nagyobb veszélynek kitéve. A túldiagnosztizálás és a túlkezelés vitapont az orvosok között, mivel néhány esetben a kezelés rosszabb lehet, mint az adott rákos állapot maga. (Egyes kezelések ugyanis jelentős mellékhatásokat – pl. impotenciát, vizelettartási rendellenességet stb. – okozhatnak.) A PSA-meghatározás és a rektális vizsgálat képes a prosztatarák legtöbb esetét jelezni, de általában nem képes megjósolni a páciens betegségének a menetét.
Vizsgálati díj: 3.900.- Ft

TPA – hólyagrák, tüdőrák, vastagbélrák, emlőrák, petefészekrák
A TPA egy polipeptid, mely bizonyos tumorsejtek sejtmembránján fordul elő. A tumormarker koncentrációja a tumor növekedésével arányos, ezért aktivitási markerként is használható.
emelkedett TPA szint található:
hólyag-, emlő-, petefészek-, vastagbél-, végbél-carcinomában
gyulladásos betegségekben
diabetesben
terhességben
post operatív állapotokban
Vizsgálati díj: 4.900.- Ft

NŐI SZŰKÍTETT CSOMAG

elemei:

AFP (májrák)
CA 125 (petefészekrák)
CA 15-3 (emlőrák)

NŐI BŐVÍTETT CSOMAG

elemei:

AFP (májrák)
CA 125 (petefészekrák)
CA 15-3 (emlőrák)
CA 19-9 (hasnyálmirigyrák)
CEA (májáttétek, vastagbél-, végbélrák)
NSE (tüdőrák)

>>> Érdekli a vizsgálat? Kérjen időpontot, tekintse meg árlistánkat! <<<

FÉRFI SZŰKÍTETT CSOMAG

elemei:

AFP (májrák)
PSA (prosztatarák)
CA 19-9 (hasnyálmirigyrák)

FÉRFI BŐVÍTETT CSOMAG

elemei:

AFP (májrák)
CA 19-9 (hasnyálmirigy)
CA 72-4 (emésztőszervi)
CEA (májáttétek, vastagbél-, végbélrák)
NSE (tüdőrák)
PSA (prosztata)

>>> Érdekli a vizsgálat? Kérjen időpontot, tekintse meg árlistánkat! <<< 

Copyright © 2014 drsooszoltan.hu. Minden jog fenntartva.

United Kingdom gambling site click here